Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vulkanický ostrov Dominika

Vulkanický ostrov Dominika je součástí řetězu Závětrných ostrovů mezi Guadeloupem a Martinikem. Dominika je karibský ostrov s divokou přírodou a mnoha různými druhy živočichů. Hlavní město je Roseau a nejvyšší hora Morne Diablatis měří 1 447 m n. m.

Kromě malých pláží s pískem sopečného původu zde návštěvníci naleznou čisté moře plné podvodního života. Pobyt na Dominice je doporučován v kombinaci s ostrovy Guadeloupe nebo Martinik.

Reliéf ostrova s mnoha strmými stěnami a úzkými roklinami chránil domorodé indiány před evropskými mořeplavci, proto zůstal jako poslední nekolonizovaný karibský ostrov až do roku 1763. Žije zde 3 tisíce karibských indiánů. Dodnes mají vlastní území v severovýchodní části ostrova. Husté džungle skrývají pozoruhodné vodopády a jejich mystické jevy, které připomínají vroucí jezero.

Dominika má stálé tropické klima, na pobřeží se průměrná teplota pohybuje kolem 29ºC, v horách je o poznání chladněji a deštivěji. Vrcholná sezóna trvá od prosince do února, ale na rozdíl od jiných ostrovů zde nenastává v tomto období prudké zvýšení cen, takže tyto měsíce jsou na návštěvu ostrova nejvhodnější.

V porovnání s ostatními karibskými ostrovy nemá Dominika pohlednicově krásné pláže, protože písek zde má černou barvu. Nejlepší pláže jsou na severozápadě v okolí Portsmouthu, východní pobřeží má spíše divočejší ráz, ale i jižně od Calibishie se najde několik úseků se zlatavým pískem a poklidným mořem, kde se dobře plave i šnorchluje. Nejhezčí pláže jsou na severu ostrova v Picard, Woodfort Holl, Calibishie a Hampstead. Jsou většinou stříbrně šedé, díky vulkanickému složení písku, medově žluté pláže jsou vzácné. Při koupání pozor na spodní proudy. Co se týká vodních sportů, spíše než za koupáním se jezdí na Dominicu za vynikajícím potápěním.

Zvláštností je horký podmořský pramen u Pointe Guignard.  Moře v okolí ostrova má poměrně velkou hloubku, a to umožňuje pozorování velryb a delfínů – nejvhodnějším obdobím je časový úsek od října do března. Lze spatřit i orku, nebo velryby – zabijáky či trpasličí velryby.  Nejoblíbenějším druhem sportovního vyžití na ostrově je turistika.

Dominika je jediným karibským ostrovem, kde se ještě můžete potkat s potomky jednoho z původních kmenů, které ostrov obývaly - kanibalskými indiány kmene Karibů. Před Kariby tu však byli ještě Arawakové, po nichž se však nedochovalo vůbec nic. Karibové dnes žijí v rezervaci na severu ostrova, založené v r. 1903 a lidi už dávno nejedí.

Tento ostrov byl objeven Kryštofem Kolumbem v neděli 3. 11. 1493. Nazval ho Dies domenica, což znamená Den Páně. Od 17. stol byl osídlován Francouzi. V roce 1763 ho pak získali Britové. Od roku 1871 se stal součástí Federace Závětrných ostrovů a v roce 1940 byl připojen k Návětrným ostrovům. V letech 1958-62 se stal součástí Západoindické federace. Od 3. 11. 1978 je nezávislou republikou v rámci Commonwealthu.

Tipy na výlety
Vulkanický ostrov Dominika, kterému Karibové dali jméno Waitikubuli, je jedinečným místem pro milovníky přírody a ekoturistiky. V šesti různých typech tropického pralesa se schovává 12 majestátních vodopádů. Na ostrově je auto nutností. Silnice jsou úzké a pravidla silničního provozu se tu moc nedodržují. Doporučován je džíp s místním šoférem.

Roseau – přestože toto hlavní město patří v oblasti Karibiku k těm chudším, rozhodně ne k těm nevzhledným. Město je z vnitrozemí chráněno zelenými horami a centrum má příjemnou atmosféru udržovaného města. K nejzajímavějším budovám a místům patří kamenná katolická katedrála, anglikánský kostel, botanická zahrada a veřejná knihovna, založená v roce 1905.

Carib Territory – území o rozloze 1 500 ha, rozkládající se ve středu východního pobřeží ostrova, je domovem většiny z tří tisíc karibských indiánů, žijících na Dominice. Krajina v Territory má spíše venkovský ráz, podél cest rostou banánovníky a chlebovníky. Nejdůležitější osadou je Salybia a největší atrakcí jedinečný přírodní úkaz - L´Escalier Tête Chien – láva navrstvená do tvaru schodů, působící dojmem, že vystupuje přímo z oceánu. Tyto „schody“ se staly součástí mnoha karibských indiánských legend.

Cabrits National Park - nachází se jeden kilometr severně po pobřeží od města Portsmouth na malém poloostrově se dvěma výraznými kopci, West Cabrit a East Cabrit. V roce 1765 zde britská vojska postavila pevnost Fort Shirley.

La Morne Trois Pitons National Park – národní park v jižní části ostrova leží na území 6 880 hektarů a najdete tu nejdivočejší a nejzajímavější přírodu na ostrově s velkými kontrasty. Je to hornatá vulkanická oblast jak s deštným lesem i hustou džunglí, tak i s malým jezírkem Esmerald Pool v zeleni u paty krásného vodopádu nebo horkým bublajícím jezerem s vařící se vodou Boiling Lake.

Scotts Head – malá rybářská vesnička s pouhými osmi sty obyvateli na jihozápadním výběžku ostrova. Milovníci potápění se spouštějí  do podmořské propasti Scotts Head Drop a prozkoumávají tu korálový převis s množství mořských hub a měkkých korálů.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 4 518 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko