Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Dominika - chudý karibský ráj

Mezi francouzskými ostrovy Guadeloupe a Martinik leží ostrov Dominika (Dominica), který byl velmi štědře obdařen přírodními krásami. Najdete na něm jeden z posledních nedotčených deštných pralesů na světě, více jak tisícovku druhů kvetoucích rostlin, horská jezera, asi tři stovky řek a přibližně stejný počet vodopádů. Je rájem pro turisty i dobrodruhy.

Dominika se rozkládá ve východní části Karibského moře a spadá do souostroví tzv. Návětrných ostrovů. Rozkládá se na ploše 754 kilometrů čtverečních a její základna je 47 krát 26 kilometrů velká. Jako první spatřil tento sopečný ostrov v roce 1493 Kryštof Kolumbus během své druhé plavby do Nového světa. Jelikož byla zrovna neděle, pokřtil ostrov Dominica, což latinsky znamená právě neděle. Do svého lodního deníku si pak poznamenal, že objevil ostrov „pozoruhodný pro krásu jeho hor“. V 50. letech 18. století si Dominiku nárokovali francouzští kolonisté, ale pařížskou smlouvou z roku 1763 ji Francie nakonec postoupila Británii. Přestože to bylo období drancujících nájezdů, vzpour otroků a přepadů skupinami loupeživých uprchlých otroků, dokázali si Britové nad ostrovem udržet kontrolu.

Od poloviny 19. století byla Dominika spravována společně se Závětrnými ostrovy v Malých Antilách, nakonec byla v roce 1939 přičleněna k Návětrným ostrovům. Roku 1978 získal ostrov nezávislost a hlavním městem se stalo Roseau, které je jím dodnes. Druhým největším městem na Dominice je Portsmouth. V současnosti žije na ostrově asi 71 tisíc obyvatel, které je z 98% tvořeno černochy římskokatolického vyznání. Severovýchod ostrova obývá jedno z posledních přežívajících společenství Karibů. Žije zde asi 2200 těchto potomků indiánů, kteří si zde na 1500 hektarech vyhlásili v roce 1903 vlastní karibské území - Carib Territory. Celkem Karibové obývají osm vesnic podél pobřeží Atlantiku.

Navzdory své kráse je dnes Dominika jedním z nejchudších karibských ostrovů. Ekonomika závisí na zemědělství, rybolovu a tradičních řemeslech. Turistický ruch zde není tolik rozvinutý a v porovnání s jinými ostrovy Karibiku je Dominika zahraničními návštěvníky dosti opomíjená. To z ní ale dělá ojedinělý karibský ráj, který je ideální destinací pro dobrodružné nenáročné cestovatele, nadšence pěších túr, potápění a objevování skrytých krás. Nadšeni zde zkrátka budou všichni, kdo touží poznat pravý život místních obyvatel a ne jen pozlátko turistických středisek a luxus hotelů. Dominika nabízí poměrně levné a hlavně skromné ubytování. 

Dominika není nijak velká, ale za to je značně hornatá. Ne nadarmo jí Karibové pojmenovali „Wai´tukubuli“, což v překladu znamená „vysoké je její tělo“. Asi 8 km od pobřeží se tyčí vrchol hory Monte Diablotin vysoké 1447 metrů nad mořem. Průměrná výška ústředního hřebene, který se táhne od severu k jihu, přesahuje 900 metrů. Okolo ostrova se táhnou korálové útesy ukrývající dechberoucí podmořskou krajinu. Dominika je tak vyhledávaným místem pro potápění a šnorchlování. Pobřeží je lemováno sice úzkými, ale velmi krásnými plážemi, které jsou někde bílé, jinde tvořené šedým vulkanickým pískem.

Hlavním městem ostrova je 20 tisícové Roseau ležící na jihozápadním pobřeží. Na první pohled není město příliš přitažlivé, je malé, omšelé a stalo se zastávkou výletních lodí z okolních ostrovů. Když se ale podíváte podruhé, zjistíte, že má Roseau jakési kouzlo. Možná za to mohou robustní kamenné a téměř zchátralé koloniální budovy či drobné historické zdobné domky v centru města. Prohlídku města určitě absolvujte pěšky, jen tak objevíte ta nejkrásnější zákoutí. Nevynechejte ulici Cork Street, která je lemována malými galeriemi, kavárnami a dílnami řemeslníků. Za nejživější část této ostrovní „metropole“ je považován řemeslný trh, ale centrem je Old Market Place (Staré tržiště) na náměstí Dawbiney Square. V dávných dobách se zde konaly dražby otroků, dnes zde stojí kavárny a stánky se suvenýry.

Za návštěvu stojí Národní muzeum Dominiky nabízející přehled ostrovní historie a kultury. Nepřehlédnutelnou památkou je pak pevnost Fort Young pojmenovaná po prvním britském guvernérovi Dominiky, siru Williamu Youngovi. Pevnost byla vystavěna z černého sopečného kamene v roce 1775 a v současnosti slouží jako hotel. Její původní vojenskou funkci už připomínají jen efektní mosazná děla a propracované střílny. Naproti pevnosti se tyčí anglikánský kostel s pamětními deskami, které oslavují britské koloniální úředníky. V uličce Turkey Lane stojí římskokatolická katedrála, jež byla postavena z tmavých říčních kamenů. Její výstavba trvala mnoho let, základní kámen byl položen v roce 1800 a dokončena byla až roku 1916.

Další zajímavostí Roseau je 16 hektarová botanická zahrada rozkládající se v místech, kde byly dříve jen pole s cukrovou třtinou. Mezi exponáty je možné si prohlédnout řadu exotických a nevšedních rostlinných druhů, jako jsou týky, flamboyanty, sapany nebo kasie.Roseau se rozkládá v ústí řeky Roseau River, na níž se nachází Trafalgarské vodopády, které patří k hlavním turistickým atrakcím Dominiky. Narazit na ně můžete asi 8 km východně od města. Dva místní vodopády jsou známé pod jmény „Matka“ (chladný pramen) a „Otec“ (teplý pramen).  Oba tyto vodopády spadají z výšky asi 60 metrů a dopadají do jezera pod nimi.

Nedaleko hlavního města se rozkládá vesnice Laudat, která je ideálním výchozím místem pro túry do národního parku Morne Trois Pitons zapsaného na Seznamu světového dědictví UNESCO. Rozkládá se na ploše 6880 hektarů, jižně od 1387 metrů vysoké hory Morne Trois Pitons. Tento park tvoří horská jezera, sirnaté prameny a deštný prales s vysokými i zakrslými stromy, kde roste na 74 druhů orchidejí a 22 druhů kapradin. Ročně zde spadne až 7600 mm srážek. Milovníci adrenalinu mohou v parku využít možnosti projet se lanovkou nad korunami stromů, přes horské rokle a vodopády. Součástí parku jsou jezera Freshwater Lake a jezero Boeri uzavřené v sopečném kráteru.

Nejznámější a nejnáročnější turistická stezka v parku Morne Trois Pitons vede k jezeru Boiling Lake (Vařící jezero). Jde o 60 metrů široké zatopené sopečné vřídlo, které neustále bublá. Vychází z něj pára o teplotě 82 až 93 stupňů Celsia. Okolo jezera je možné podniknout okružní túru, která je však poměrně náročná a zabere 7 až 8 hodin. Kdybyste si přáli vědět, jak to asi vypadá v pekle, nezapomeňte v parku navštívit Valley of Desolation (Údolí bezútěšnosti), které je tvořeno pustou krajinou posetou balvany, kde vzduch zaplňují štiplavé výpary sirnatých pramenů a kde místy narazíte na bublající bahnitá jezírka. K dalším zajímavostem NP Morne Trois Pitons patří netopýří jeskyně Stinking Hole, Middlehamské vodopády a samozřejmě také samotná hora, po níž byl park pojmenován. 

Mimo park se pak u vesnice Castle Bruce nachází Smaragdové jezírko. Má zelenomodrou barvu a je částečně ukryté v jeskyni. Podél pobřeží vede úzká silnice, která spojuje všechna důležitá městečka. Dostanete se po ní až k jižnímu cípu ostrova, kde se nachází pozoruhodný podmořský park Scotts Head/Soufriére Bay. Střed parku tvoří potopená sopečná kaldera o průměru asi 1,6 km. Jde o jedno z nejlepších potápěčských míst na Dominice, kde je možné pozorovat neuvěřitelně pestré druhy podmořských živočichů. Milovníci šnorchlování se nejčastěji vydávají do oblasti Champagne, která byla pojmenována podle sopečného jícnu, z něhož unikají oblaka bublinek, a vypadá to, jako byste plavali v šampaňském.

Svahy nejvyšší hory Monte Diablotin a její okolí jsou chráněny Národním parkem Morne Diablotin, který se rozkládá na 9 tisících hektarech a je tak větší než sousední Národní park Morne Trois Pitons. Morne Diablotin se stal útočištěm dvou endemických druhů papoušků – amazoňana císařského, který se stal dokonce národním ptákem Dominiky a amazoňana červenokrkého. Oba ptačí druhy jsou vzácné a chráněné, v divočině jich žije asi jen 300 kusů, v rezervacích pak asi tisícovka. Jestliže máte zájem ptáky pozorovat ve volné přírodě, vydejte se na 6 až 7 hodinovou túru s průvodcem vedoucí až na vrchol Morne Diablotin. Samotná hora byla pojmenována po buřňákovi červenohlavém – dalším vzácném druhu ptáka, který předtím, než byl vyhuben, obýval zdejší pralesy. 

- jap -

Předchozí články z Dominiky
Vulkanický ostrov Dominika
 

Článek byl zobrazen 11 341 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko